Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ο.Σ.Θ

Απελευθέρωση επαγγέλματος - Εφαρμογή Νόμου 3919/2011Η επιβολή της «απελευθέρωσης» του επαγγέλματος μας – μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, την 4η Αυγ 2011 και άσχετα με τον χρόνο δημοσίευσης της στο ΦΕΚ - δημιούργησε διαφορετικές συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος μας, που θα έπρεπε ούτως ή
 άλλως να αποσαφηνιστούν μέσα από Προεδρικά Διατάγματα και πιθανώς Υπουργικές Αποφάσεις. Οι ελάχιστοι θεμιτοί κοινωνικοί και θεσμικοί περιορισμοί που είχαν θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία για λόγους δημοσίου συμφέροντος κατέπεσαν για λόγους ακατανόητους σε εμάς, τους Έλληνες οδοντιάτρους.
Μέχρι σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του κράτους δεν γνωρίζουν πως εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 3919/11. Το Υπουργείο παρά τις επανειλημμένες γραπτές ερωτήσεις μας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην υπογραφή Προεδρικών Διαταγμάτων, που να αποσαφηνίζουν συνολικά και ειδικά τα παραπάνω ερωτηματικά με τρόπο μη επιδεχόμενο παρερμηνειών. Δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην δημιουργία ενός κοινού νομικού πλαισίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα στα θέματα χρηματοδότησης, διαφήμισης και φορολόγησης, αλλά και σε ένα υποχρεωτικό κοινό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας με συγκεκριμένο Ιατρικό Δεοντολογικό Κανονισμό, που θα μπορεί να συνδιαμορφώνει και να ελέγχει η Ε.Ο.Ο.

Η εκφρασθείσα από τον Υπουργό άποψη ότι δεν προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά ότι θα αφήσει την κοινωνία να αυτορυθμιστεί, μας βρίσκει πλήρως αντίθετους, διότι θα οδηγήσει στα δικαστήρια δημοσίους υπαλλήλους, Διοικήσεις Οδοντιατρικών Συλλόγων και εκλεγμένους συνδικαλιστές με αδυναμία κάλυψης του κόστους των δικαστικών εξόδων και με τον φόβο των πιθανώς προσωπικών εξοντωτικών ποινών. Δεν είναι ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων και των συνδικαλιστών να διαμορφώσουν, να αγωνιστούν και να οριοθετήσουν τις κοινωνικές σχέσεις και δομές του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους.

Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Χωρίς κάλυψη δαπανών Οδοντιατρικής Περίθαλψης
Η Οδοντιατρική απουσιάζει τελείως από τον νέο ασφαλιστικό φορέα που θα καλύπτει το 92% του ελληνικού λαού. Η αδυναμία των υπευθύνων να δεσμευτούν ή ακόμα και να υποσχεθούν κάποιο σχέδιο ενσωμάτωσης της Οδοντιατρικής είναι χαρακτηριστικά εμφανής. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να καλύψει ο Έλληνας πολίτης – ασφαλισμένος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – τα οδοντιατρικά του προβλήματα και να πρέπει να καταβάλει «εξ ιδίων» όλο το κόστος παροχής των οδοντιατρικών θεραπειών. Ασφαλισμένοι όπως εκείνοι του Ο.Π.Α.Δ. χάνουν κεκτημένα θεραπευτικά τους δικαιώματα. Τα υπάρχοντα σήμερα περιορισμένα κονδύλια για οδοντιατρική περίθαλψη των συνενωμένων ασφαλιστικών Ταμείων «μεταφέρονται» καθ’ ολοκληρία στις ιατρικές ειδικότητες.

Είναι απαραίτητη η πλήρης ένταξη της Οδοντιατρικής στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με περιπτωσιολογία και κοστολόγηση που έχει εγκριθεί από το Κ..Ε.Σ.Υ. και με δυνατότητα κάλυψης από τον οργανισμό ποσοστού των δαπανών (με συμμετοχή του ασφαλισμένου) σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Η διαδικασία παροχής των υπηρεσιών θα πρέπει να γίνει με το σύστημα της ελεύθερης επιλογής οδοντιάτρου και με διαδικασία αποτίμησης της δαπάνης με κατά πράξη αμοιβή.

Φορολογικά θέματα
Εδώ και ένα χρόνο δεχόμαστε ένα συνεχή φορολογικό βομβαρδισμό, με την επιβολή περαιώσεων, έκτακτων εισφορών, διαφόρων τελών με αποκορύφωμα το εξευτελιστικό για κάθε εργαζόμενο σε ελεύθερο κράτος τέλος επιτηδεύματος και με την διαδοχική και με διάφορα προσχήματα φορολόγηση των περιουσιών μας, για την οποία έχουμε ήδη σκληρά φορολογηθεί.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του αποτυχημένου και αντισυνταγματικού μέτρου των αντικειμενικών κριτηρίων, των κάθε είδους εξοντωτικών τελών,  καθώς και του νέου, άδικού και καταστροφικού μέτρου της επιβολής επιπλέον φόρου στην ακίνητη ιδιοκτησία, που καλείται πάλι να πληρώσει ο συνεπής φορολογούμενος πολίτης.

Ασφαλιστικά θέματα
Με το νέο ασφαλιστικό και αρχής γενομένης από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση προς την τρόικα και σε δεύτερο χρόνο (μέχρι την άνοιξη του 2012) στους κλάδους κύριας σύνταξης, οι διοικήσεις των Ταμείων που κατέχουν τον μεγαλύτερο όγκο ομολόγων, εκτιμούν αρνητικά τις απώλειες- συμπεριλαμβανομένων και των τοκομεριδίων- από την επικείμενη «εθελοντική» ένταξή τους στο «κούρεμα» των ομολόγων.
Στα Ασφαλιστικά Ταμεία και επομένως αναλογικά και στο Τ.Σ.Α.Υ. οι απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων αν και υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως ωχριούν μπροστά στους κινδύνους που προκαλεί η μείωση των εσόδων λόγω ανεργίας, απολύσεων και διακοπής επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες που στο τέλος του 2012 θα αγγίξουν τα 6,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των διαθεσίμων έχει μετατραπεί ήδη σε ομόλογα και βάσει του Ν.3863/2010 (Νόμος Λοβέρδου) δεν προβλέπεται η επιστροφή σε ευρώ στα Ταμεία, όπως είχαμε αποφασίσει να απαιτήσουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος στην προηγούμενη μας Γενική Συνέλευση.
Επιπλέον επισημαίνουμε  πως το Ταμείο του Ε.Τ.Α.Α.. στο οποίο υπάγεται και το δικό μας Ταμείο του Τ.Σ.Α.Υ. δεν τυγχάνει της κάλυψης και εγγύησης των συντάξεων από το  Ελληνικό Δημόσιο και έτσι η έκθεση του στον κίνδυνο αδυναμίας κάλυψης των υποχρεώσεων του είναι ορατή.
Έκδοση αδειών λειτουργίας Οδοντιατρείων & έκδοση αδειών άσκησης επαγγέλματοςΣτις 18 Οκτωβρίου 2011 ψηφίστηκε ο νόμος Ν. 4025/2-11-2011 με τίτλο «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις». Η εφαρμογή αυτού του Νόμου, συμπληρώνοντας το χάος που δημιούργησε ο Νόμος 3919/2011,  επιβαρύνει όλες τις Διοικήσεις των Οδοντιατρικών (και Ιατρικών) Συλλόγων με τη διαδικασία έκδοσης αδειών λειτουργίας οδοντιατρείου, καθώς και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία με τη διαδικασία έκδοσης αδειών άσκησης επαγγέλματος από 1.Ιαν. 2012. Με τον Νόμο αυτό μεταφέρονται στις Διοικήσεις των Συλλόγων οι ευθύνες ερμηνείας, και εφαρμογής ενός Νόμου, που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τον ισχύοντα Δεοντολογικό Κανονισμό και χωρίς να έχουν ακόμη εκδοθεί τα απαραίτητα Προεδρικά Διατάγματα και οι εφαρμοστικές διατάξεις, που θα καλύψουν και θα προστατέψουν νομικά τους Συλλόγους και τα Διοικητικά τους Συμβούλια σε περιπτώσεις αντιδικιών και μακροχρόνιων δικαστικών αγώνων.
Κόστος Οδοντιατρικών Υπηρεσιών και προσαρμογή τους στις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκεςΤους τελευταίους μήνες το φαινόμενο της αδυναμίας πληρωμής Οδοντιατρικών υπηρεσιών από μέρους των ασθενών μας εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Οι ανάγκες κάλυψης οικονομικών υποχρεώσεων, που έχουν να κάνουν με τα  απανωτά “χαράτσια” και την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, απομακρύνουν τους  ασθενείς μας από τα ιατρεία μας και κατά συνέπεια και η δική μας επιβίωση γίνεται προβληματική.

Η ανάγκη επαγγελματικής επιβίωσης, ανάπτυξης της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, αλλά και διατήρησης του αριθμού των ασθενών στα ιατρεία μας, καθιστά αναγκαία την εκ νέου εκτίμηση της κοστολόγησης των Οδοντιατρικών υπηρεσιών και την προσαρμογή τους στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των ασθενών μας, μετά τις δραματικές μειώσεις των μισθών τους, την έκρηξη της ανεργίας και των λουκέτων των επιχειρήσεων αλλά και του γενικότερου κλίματος οικονομικής ανασφάλειας και διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Πολλοί συνάδελφοι ήδη έχουν προχωρήσει προς αυτή τη κατεύθυνση, καλό όμως θα ήταν μια τέτοια κίνηση να γίνει συντεταγμένα και με συλλογικές παρεμβάσεις.

Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας οδοντιατρικές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες θα πρέπει από κοινού με τους εμπλεκόμενους συλλόγους και φορείς, να πιέσουμε το κράτος να προχωρήσει σε γενική μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. των οδοντιατρικών υλικών, και των εξόδων λειτουργίας των ιατρείων μας, αλλά και της φορολόγησης των καθαρών εσόδων μας με εξορθολογισμό των φορολογικών κλιμάκων και του τρόπου φορολόγησης.

Επίσης θα πρέπει να ζητήσουμε να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τους άμεσους συνεργάτες μας, τους οδοντοτεχνίτες ώστε και εκείνοι να προχωρήσουν σε ανάλογες τιμολογιακές αναπροσαρμογές που θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα μείωσης και του δικού μας τιμολογίου.

Ανάλογες μειώσεις τιμών θα ζητήσουμε να κάνουν και οι προμηθευτές μας τόσο στα προϊόντα τους όσο και στον συντελεστή κέρδους τους, ώστε η μείωση των δικών μας τελικών τιμών να μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Με βάση τα παραπάνω και την ανταπόκριση που θα υπάρξει, θα πρέπει να γίνει μια πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη όπου θα επικαιροποιείται και θα αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται αλλά και επηρεάζεται  η τελική κοστολόγηση των Οδοντιατρικών υπηρεσιών. Επόμενο βήμα θα είναι να υπάρξει ένας κατάλογος προτεινομένων αμοιβών των οδοντιατρικών πράξεων για όλους τους συναδέλφους και επί των οποίων θα μπορούν να διαμορφώνουν τις αμοιβές τους, είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω. Στον κατάλογο αυτό θα μπορεί επίσης να αναγράφεται το μέσο ποσοστό των επιβαρύνσεων των αμοιβών μας λόγω της υπερβολικής  και αυθαίρετης φορολόγησης μας.
ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ, Η ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ.


Πηγή    http://www.osth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=793:2011-11-10-12-24-44&catid=26:teleytaianea&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου